ESTONIAN BRANDY DISTILLERS
Kõik saab alguse esimesest sammust. Oma rännakut unistuste ja maitsete maale alustasime 2017 aastal Atla mõisas, kus taastasime 1905. aastal katkenud viinapõletamise traditsiooni. Meie kirg on õunasiidrist õunapiirituse destilleerimine, edasi laseme joogil tammevaatides küpseda tippklassi maitsebuketiga õunabrändiks ja naudime kõik koos seda imelist tulemust. Armastame puhtaid, selgeid maitseid.
Põhjaliku vaagimse järel otsustasime viinaköögi sisseseade tellida Saksa ühelt tuntuimalt firmalt Müller Brennereianlagen GmbH. Meie mõtted innustasid tootjat sedavörd, et eritellimusena valmistatud destillaatori pani härra Müller isiklikult Atlas tööle. Isegi riik kiitis meie unistused heaks 2018. aasta aprillis. Saime tegevusloa ise põletada oma napsu, oma soovi ja oma maitse järgi. Toodete müüki alustasime mais.
Meie napsud sünnivad suuresti õhinapõhisel maailmavaatel ning heade sõprade ja rännukaaslaste näpunäidete järgi eranditult kohalikust toorainest. Meie soov seejuures on olla omanäoline, saladuslik ja eriline ning pakkuda nautijatele meelierutavaid maitseelamusi.
Me tegutseme neljas suunas:
1. ATLA käsitöönapsude – maitseelamuste valmistamine
2. Alkovabade jookide valmistamine – ZERO WASTE vastutustundlikul põhimõttel
3. Teistele, väikestele veini-, õlle- ja siidritootjatele tellimustööna napsude valmistamine nende toormaterjalist ning nende retseptide järgi
4. Joogi ja toidukultuuri laiem tutvustamine
Areng on olnud meil tormilisem, kui oleksime eales uskunud. Oma rännuteel oleme leidnud juba hulgaliselt kaaslasi. 2019. aastal tutvustasime oma napse Berliini käsitöönapsude festivalil, kus meid üllatati pronksmedaliga. Maitses kasvab julgus ja 2020. a. saime Berliinis juba mitu hõbemedalit, Londonis pronksmedali ja USA-s kuldmedali.
Novembris 2020 jõdsime oma napsudega ka Saksamaa turule, REWE poeketti.
2020.a. suvel korraldasime Eesti 1. Käsitöönapsude festivali, kus osales 38 jooki, millest 17 olid meie toodetud (7 ATLA napsu + 10 teenustööna valminud napsu teistele tootjatele). Järgmise festivali plaanime korraldada 2022. aastal juba rahvusvahelisena, kuhu on kutsustud osalema käsitöönapsude tootjad üle maailma.
2021. aastal valmis uudistootena Eesti esimese õunabrändi “ATLA RESERVE” ja 2023. aastal villisime pudelitesse Eesti esimene odralinnastst viski - "ATLA WHISKEY", mille destilleerisime 2019. aastal ja panime Prantsuse Bordeux punase veini vaati.
Et oma arengus mitte peatuda, tegime jõulise sammu edasi. 2021 aasta märtsis muutsime asukohta. Nimelt kolisime oma tootmise Tallinna külje alla. Meie uus asukoht on Jüris, tänapäevaste võimalustega ruumides, kus saame toota rohkem ja veel paremini. Aga on asju, mida me ei muuda. Need on kirg ja janu uute teadmiste ja oskuste vastu.
Eesti joogikultuuri areng ei peatu.